20 Ağustos 2023 Pazar

C#'DA "MERHABA" DEYİN!

Her yazılımcı kod yazmaya “Merhaba Dünya” diyerek  başlar. Biz de ilk aşamada editör kullanmadan C# ile “Merhaba” diyerek başlayalım. Bunun için şimdilik Windows işletim sistemi ile birlikte gelen bir framework (kod yazmaya yarayan program seti diyebiliriz) kullanacağız. Yani .NET Framework kullanacağız. Daha sonra da Visual Studio editörünü kullanarak aynı işlemi daha kolay bir yoldan yapacağız. Hemen ardından da editörü kullanarak Windows Form Uygulaması'nda bize "Merhaba" diyen bir "Hadi Tanışalım!" butonu hazırlayalım.


Önce C sürücüsünde windows klasörünü açıyor ve Microsoft.NET klasöründen frameworkumuzun sürümünün olduğu klasöre giriyoruz ve orada csc.exe derleyicimiz var mı kontrol ediyoruz ve varsa yolumuza devam ediyoruz.

 

C sürücümüzde bir klasör oluşturalım, örneğin adına “code” diyelim ve içine not defteri uygulamamız ile kod.txt belgesi oluşturalım. Hemen ardından içine yazacağımız kodlar yazdırma ve beklemesi için okuma kodlarıyla aşağıda.

 

class program

{

static void Main(string[] args)

{

System.Console.WriteLine("Merhaba");

System.Console.ReadLine();

}

}

 

Yukarıdaki kodları yazdıktan sonra belgemizi kaydediyoruz ve hemen ardından komut istemcimizi yönetici olarak çalıştırıyoruz. Frameworkumuzun yolunu klasörün üstünden kopyalıyoruz ve başına komut istemcimizde ulaşmak için cd komutunu yazarak komut istemcimize kopyalayarak enter diyoruz. İşte derleyicimizi kullanabileceğimiz klasöre eriştik.

 

Sırada derleme işlemimiz var. Küçük harflerle (derleyicimizin adında olduğu gibi) csc yazarak boşluk bırakıyoruz ve ardından not defterinin yolunu yazıyoruz. Tam olarak aşağıdaki gibi olacak.

 

csc C:\code\kod.txt

 

Bu durumda enter dediğimizde framework klasörümüzde kod.exe dosyamız oluşacaktır. Açtığımızda içinde “Merhaba” yazdığını ve yaptığımız işlemin işe yaradığını göreceğiz. Peki ama neden framework klasöründe oluşuyor? Bu sorunu çözmek için de aşağıdaki bu koda kaydedilecek yol eklemesi yaptığımız kodu, hatta dosyamızı farklı bir adla kaydederek yazıyoruz.

 

csc /out:C:\code\xyz.exe C:\code\kod.txt

 

İşte işlemimiz bitti. İlk programımızı yazdık. C sürücüsüne oluşturduğumuz klasöre bakabiliriz. İstersek xyz.exe yerine xyz.dll yazarak çalıştırılamayan bir dosya olarak da kaydedebilirdik.


Şimdi aşağıda editörümüzü kullanmak için önce Visual Studio'da .NET Framework ile C# Konsol Uygulaması yeni projesini açalım. Ve karşımıza aşağıdaki gibi temel kod şablonumuz gelecek.




Bize kalan yalnızca yazılması gereken yere aynı kodlarımızı yazmak ve "Başlat" seçeneğine tıklamak.




Peki bize Merhaba diyecek butonu nasıl hazırlayacağız? Bunun için editörümüzü .NET Framework ile aynı Çözüm Gezginimiz içerisinde ConsoleApp1 üzerine sağ tıklayıp ekle üzerinden Windows Form Uygulaması ekleyerek gerçekleştireceğiz. Ama ardından yeni projemize sağ tıklayarak "Başlangıç Projesi Olarak Ayarla" demeliyiz. Eğer demezsek "Başlat" seçeneğini seçtiğimizde ilk projemiz çalışacaktır. Çünkü konudan bağımsız olmadığı için bir Çözüm Gezgini içerisinde 2 proje oluşturduk.

Projemizi oluşturduğumuzda ve üzerine sağ tıklayıp kodu görüntüle dediğimizde ya da F7'ye tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki form ve formun arka planı olan kodlar çıkacak.





Şimdi form alanımızdayken Araç Kutumuzdan (eğer sol köşede değilse Görünüm seçeneğinden ekrana getirebiliriz) 1 adet buton ekliyoruz ve üzerine sağ tıklayarak Text bölümüne "Hadi Tanışalım!" yazıyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra CTRL+S diyerek kaydetmeyi unutmayalım.




Daha sonra butona çift tıklıyoruz ve içerisine aşağıdaki kodlarımızı yine aşağıdaki görseldeki gibi ekledikten ve kaydettikten sonra "Başlat" seçeneğine tıklıyoruz.

MessageBox.Show("Merhaba");





İşte bu kadar.



Paylaş:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

İSTATİSTİK

KİTAP ÖNERİSİ